Den organiserade brottsligheten och med det den ekonomiska brottsligheten fortsätter att hitta nya vägar för att exempelvis utföra penningtvätt och finansiering av terrorism. Enligt Sandra Madstedt på Softronic CM1 AB är det och fortsätter det vara viktigt att vi tillsammans samverkar i kampen mot den ekonomiska brottsligheten.
Finansiell brottslighet utgör en allt större risk för samhället i stort. I takt med att teknologin utvecklas och transaktioner blir alltmer digitala växer också möjligheterna för kriminella aktörer att utnyttja komplexa finansiella system. Det berättar Sandra Madstedt, Business Manager och ansvarig för CM1.
– Ett sjätte penningtvättsdirektiv trädde i kraft i december 2020 och ska ersätta det fjärde direktivet. I och med det har en ny myndighet bildats för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism: AMLA, som ska vara en decentraliserad funktion för att samordna och säkerställa en korrekt och konsekvent tillämpning av EU:s regler. En viktig uppgift är också att förbättra samarbetet mellan finansiella underrättelseenheter, säger hon.
Sjätte penningtvättsdirektivet tillsammans med direktiv om digital motståndskraft (DORA) som blev effektivt 17 januari i år möjliggör att förbättra upptäckten av penningtvätt och finansiering av terrorism samt öka den digitala motståndskraften i finansiell sektor.
Uppmanar till samverkan
För att samhället och däribland exempelvis finansiella aktörer ska ha medel att fortsätta motverka ekonomisk brottslighet och som i sin tur ofta inbegriper annan kriminalitet understryker Sandra behovet av säkra, effektiva och robusta lösningar som gör det möjligt för finansiella institutioner och myndigheter att hantera de ständigt skiftande hotbilderna. Den ledande SaaS-tjänsten CM1 kombinerar innovation, säkerhet och bidrar och uppmanar till samverkan.
– CM1 är en av Nordens ledande Anti-Money Laundering-tjänster där regelefterlevnad och hög säkerhet är en självklarhet för fortsatt framgång. Tjänsten stödjer hela AML-processen, från onboarding och riskklassning av kunder till löpande uppföljning och transaktionsmonitorering, och möter samtidigt kraven i DORA och andra liknande regelverk. Med hjälp av system som CM1 kan repetitiva och tidskrävande uppgifter automatiseras, vilket frigör tid och resurser till mer komplexa uppgifter som kräver mänsklig expertis, säger Sandra.
Robust IT-säkerhet skapar trygghet
Sandra framhåller dessutom att en av de mest utmanande aspekterna inom kampen mot ekonomisk brottslighet är den enorma mängd data som måste analyseras och bedömas.
– Centrala delar av CM1 är därför robusta it-säkerhetsåtgärder, återkommande riskbedömningar och löpande uppdateringar, vilket säkerställer att kunder kan känna sig trygga i att deras systemstöd lever upp till de senaste kraven och standarderna, avslutar hon.